Luleå kommun genomför projektet smart källsortering i stadsmiljö i samverkan med Lunet och Lumire. Sorteringskärlen är utrustade med sensorer som signalerar när de är fulla, vilket minskar onödiga tömningar och effektiviserar avfallshanteringen.
Nya regler gällande ansvar för insamling och hantering av förpackningar
Från och med den 1 januari 2024 ansvarar kommunen för att samla in förpackningsavfall från både hushåll och företag. De nya reglerna syftar till att förenkla processen för att sortera förpackningsavfall och göra insamlingen och sorteringen mer effektiv, vilket i sin tur ökar möjligheten till återvinning.
De nya reglerna ska underlätta sorteringen av förpackningsavfallet och en enklare insamling och sortering ska bidra till att mer ska gå att återvinna. Från 2026 får också kommunen ett ansvar att samla in utsorterat förpackningsavfall från torg, parker och andra populära platser. Det är därför de första insamlingskärlen nu ställs ut i centrum, säger Niklas Ökvist landskapsingenjör Luleå kommun.
Samarbetsprojekt mellan Luleå kommun, Lunet och Lumire
Smart källsortering i stadsmiljö är ett samarbetsprojekt mellan Luleå kommun, Lunet och LUMIRE. Lunet ansvarar för den smarta tekniken med sensorer och LUMIRE för tömning av kärlen. Till att börja med ställs de nya kärlen ut på tre platser: Stadsparken, Nytorget och på Storgatan mellan Coop och Systembolaget. På sorteringskärlen finns en sensor som skickar information om fyllnadsgrad till Lumire. Sensorerna använder LoRaWAN-teknik för att kommunicera trådlöst och effektivt.
Det är intressant då digitaliseringen är en stor del av vår vardag, att få testa detta med Lunet och Luleå kommun gör att vi hoppas kunna implementera tekniken inom fler delar av vår verksamhet, säger Jesper Samuelsson, Chef för kommunala avfallsinsamlingen, Lumire.
LoRaWAN
Trådlös kommunikation med låg förbrukning och lång räckvidd
LoRaWAN (Low Power Wide Area Network) är en trådlös, kostnadseffektiv kommunikationsteknologi med många fördelar och användningsområden. En av de stora fördelarna är dess låga strömförbrukning. Sensorerna kan vara installerade i flera år innan batterierna behöver bytas eller laddas. LoRaWAN har inbyggd säkerhet med kryptering för att skydda dataöverföringen från obehörig åtkomst.
Tekniken är idealisk för applikationer såsom övervakning, mätning och rondering.
På Lunet ser vi stora möjligheter att använda LoRaWAN sensorer för att skapa en hållbarare kommun och effektivisera samhällsfunktioner. Projektet Smarta sorteringskärl som drivs tillsammans med Lumire och Parkdriften på Luleå kommun är ett exempel på vad vi kan åstadkomma med bra samarbeten säger Magnus Andersson, IoT-ingenjör, Lunet.
Det finns mängder med områden där LoRaWAN kan effektivisera och förbättra samhällsfunktioner. Med hjälp av LoRaWAN tekniken kan vi skapa nya tjänster som sparar både resurser, tid och pengar till en relativt låg kostnad.