För att öka tryggheten och effektivisera rondering av livbojar har Lunet i samarbete med Parkdriften i Luleå kommun utrustat livbojar med LoRaWAN sensorer runt om i kommunen.
Livbojar med tillhörande utrustning spelar en viktig roll i att säkerställa att vi har en säker och trygg miljö för alla som vistas nära vattnet och på våra stränder. Nu har livbojar och tillhörande utrustning utrustas med LoRaWAN sensorer för att spara både tid och körningar för Parkdriften i Luleå kommun. Via en överskådlig karta kan Parkdriften se status kring livbojorna och få ett meddelande om livbojor eller stegar försvinner från sina platser. Under sommaren 2022 genomförde Lunet och Parkdriften ett pilotprojekt där några livbojar utrustades med sensorer och nu är 31 stycken i skarp drift.
Den stora fördelen för oss är att vi i realtid kan se om något händer och åka ut till de ställen där det behövs i stället för att rondera varje dag. Det sparar oss både tid och antalet körda kilometrar.
Niklas Öqvist, Parkmästare Drift, Parkdriften i Luleå kommun.
Fördelen med LoRaWAN är att det är en kostnadseffektiv, strömsnål och trådlös teknik som gör det möjligt att hitta helt nya tillämpningar som tidigare inte har varit möjligt. Gateways har placerats ut på strategiska platser runt om i kommunen för att säkerställa full täckning. Dessa gateways har lång räckvidd och kommunicerar med sensorerna och skickar informationen till underliggande system.
Vi har sedan några år tillbaka samarbetat med Parkdriften kring utveckling av smarta digitala tjänster och de nu lanserade smarta livbojarna är ett resultat av detta samarbete. Vi tycker det är extra roligt när vi kan hitta lösningar som visar på konkreta fördelar och vinster.
Johan Falk, Affärschef, Lunet
Vi ser stora möjligheter med LoRaWAN tekniken där vi tillsammans med andra aktörer kan hitta lösningar för att skapa en tryggare, smartare och kostnadseffektiv kommun.